Αποστολή δενδρυλλίων ελιάς σε όλη την Ελλάδα

Στα Φυτώρια Ελιάς Βερτούδος θα βρείτε την καλύτερη ποικιλία Κορωνέικης ελιάς στις καλύτερες τιμές. Αποστολή δενδρυλλίων ελιάς σε όλη την Ελλάδα.

Παραγγελία
1

Πόσες ελιές μαζεύονται σε ένα μέσο ελαιόδεντρo

Πόσες ελιές μαζεύονται σε ένα μέσο ελαιόδεντρο; (Αναλυτική απάντηση)

 

Η πιο κοινή ερώτηση μεταξύ των ελαιοκαλλιεργητών είναι, «Πόσα Καρπούς πήρατε ανά ελαιόδεντρο;» Κάθε ελαιοπαραγωγός θέλει να γνωρίζει αν τα δέντρα του παράγουν κάτω από το μέσο όρο, το μέσο όρο ή πάνω από το μέσο όρο. Στο σημερινό άρθρο, θα προσπαθήσω να σας δώσω μια διεξοδική απάντηση για το πόσες ελιές συγκομίζονται σε ένα μέσο ελαιόδεντρο. Ξέρω ότι θα θέλατε να μάθετε τον ακριβή αριθμό, αλλά είναι κυριολεκτικά αδύνατο να απαντήσετε σε αυτό, οπότε θα παραμείνω σε μερικούς μέσους όρους.

Κατά μέσο όρο, μια ωριμασμένη ελιά παράγει από 10 έως 70 κιλά καρπού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 καρπός ελιάς ζυγίζει 4 γραμμάρια κατά μέσο όρο, μπορείτε να περιμένετε μια ελιά να παράγει μεταξύ 2500 και 17500 ελιές. Μπορεί να είναι πολύ περισσότερο από το μέσο όρο, αλλά πολύ λιγότερο επίσης, και εξαρτάται απλώς από πάρα πολλούς παράγοντες. Μίλησα με δεκάδες ελαιοπαραγωγούς και τα νούμερα παραπάνω είναι αυτά που πήρα. Δεν υπήρχαν δύο ελαιοπαραγωγοί που να έλεγαν τον ίδιο αριθμό. Έκανα τα μαθηματικά και μέτρησα όλους τους μέσους όρους, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε. Επίσης, αυτό το άρθρο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημείο σύγκρισης. Δεδομένου ότι αυτός είναι ένας μέσος όρος για πολλούς καλλιεργητές, είναι απολύτως ρεαλιστικό για εσάς να περιμένετε παρόμοιους αριθμούς. Έτσι, εάν οι ελιές σας παράγουν πολύ λιγότερους καρπούς από τον μέσο όρο, θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε κάτι στον ελαιώνα σας.

Όπως είπα ήδη, το να σας δείξω τους ακριβείς αριθμούς είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θα έλεγα ακόμη και αδύνατο. Υπάρχουν πολλές διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ των ελαιοπαραγωγών και κάθε ελαιοπαραγωγός έχει διαφορετικά αποτελέσματα κάθε χρόνο. Ωστόσο, η έρευνά μου δείχνει τα παραπάνω δεδομένα, και σύμφωνα με την εμπειρία μου, αυτές είναι προσδοκίες της πραγματικής ζωής. Για παράδειγμα, ορισμένα ελαιόδεντρα παράγουν έως και 800 κιλά ελιές κάθε χρόνο. Φανταστείτε αυτό, και είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ σπάνιο και πιθανότατα δεν θα συμβεί στο 99% από εμάς. 10 έως 70 κιλά ελιές ανά δέντρο είναι ένας μέσος όρος. Επίσης, τα 4 γραμμάρια είναι το μέσο βάρος ενός καρπού ελιάς, ωστόσο μερικές ελιές μπορεί να ζυγίζουν έως και 7-8 γραμμάρια ή μόνο 1-2 γραμμάρια. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Η απόδοση εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες Η μέση απόδοση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους θα συζητήσω τώρα. Είναι σημαντικό να τα λάβετε υπόψη όλα αυτά, καθώς είναι διαφορετικά κάθε χρόνο και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μέση παραγωγή ελιάς.

Ποικιλία Ελιάς

Ο πρώτος και βασικός παράγοντας είναι η ποικιλία ελιάς. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, υπάρχουν περίπου 139 ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται παγκοσμίως. Κάθε ποικιλία ελιάς είναι διαφορετική ως προς τη μέση απόδοση, το μέσο μέγεθος και βάρος καρπού και το μέσο ποσοστό ελαιολάδου που παράγεται ανά κιλό καρπού. Επίσης, πολλές ποικιλίες ελιάς απαιτούν ένα δέντρο επικονιαστή διαφορετικής ποικιλίας για να παράγουν ελιές. Ορισμένες ποικιλίες είναι ευαίσθητες σε αυτό, ενώ άλλες μπορούν να παράγουν καρπούς χωρίς δέντρα γύρω τους.

Ωριμότητα ελιάς

Τα ελαιόδεντρα, όταν φυτεύονται, χρειάζονται λίγο χρόνο για να αρχίσουν να καρποφορούν. Συνήθως, μπορείτε να δείτε τις πρώτες ελιές όταν το δέντρο είναι περίπου 3 ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες ποικιλίες ελιάς φτάνουν στο μέγιστο δυναμικό απόδοσης μετά από 5-7 χρόνια. Το σπουδαίο είναι ότι αφού η ελιά ωριμάσει αρκετά, θα παράγει καρπούς για πολλά χρόνια ακόμα. Υπάρχουν μερικά δέντρα ηλικίας άνω των 1500 ετών και εξακολουθούν να παράγουν καρπούς κάθε χρόνο.

Πόσο γόνιμο είναι το έδαφος

Ακόμη και το γρασίδι δεν φυτρώνει το ίδιο σε όλα τα μέρη. Έτσι, το έδαφος δεν είναι το ίδιο παντού στον κόσμο. Εάν το έδαφος είναι γόνιμο, οι ελιές θα αναπτυχθούν πολύ καλύτερα και φυσικά θα παράγουν πολύ περισσότερους καρπούς κάθε χρόνο. Γι’ αυτό πολλοί ελαιοπαραγωγοί ελέγχουν το έδαφος και στη συνέχεια αναπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την καλύτερη απόδοση ελιάς. Μερικές φορές, το ένα αγρόκτημα θα έχει τέλειο έδαφος και το άλλο αγρόκτημα που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα δεν θα έχει γόνιμο έδαφος για τη φύτευση ελαιόδεντρων.

Κλίμα και Καιρικές Συνθήκες

Όλοι γνωρίζουμε ότι στις ελιές αρέσουν τα θερμότερα κλίματα, ειδικά τα μεσογειακά κλίματα. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές κάθε χρόνο, και επηρεάζουν πάντα την απόδοση της ελιάς. Δεν υπάρχουν δύο χρόνια με τον ίδιο καιρό. Κάποιες χρονιές υπάρχουν περισσότερες βροχές, ενώ τις επόμενες λείπει η βροχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ήλιο και άλλα καιρικά στοιχεία. Εάν σημειωθεί χαλάζι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση της ελιάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δυνατούς ανέμους λίγο πριν τη συγκομιδή.

Πώς διατηρείτε το δέντρο

Η ανθρώπινη επίδραση στην απόδοση της ελιάς είναι τεράστια. Θα πρέπει να φροντίζετε σωστά τα ελαιόδεντρα για να έχετε τις υψηλότερες ποσότητες ελιών ανά δέντρο. Και επίσης, δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες ελιές συγκομίζονται. έχει να κάνει με το πόσο ποιοτικά είναι τα φρούτα. Επομένως, δεν είναι πάντα θέμα ποσότητας. είναι και θέμα ποιότητας. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να έχουν θαμνώδεις ελιές, και παρόλο που πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να παίρνουν περισσότερα φρούτα, η κατάσταση είναι σχεδόν πάντα το αντίθετο. Η ελιά πρέπει να έχει καθαρό αέρα και αρκετά πυκνό θόλο, ώστε οι ακτίνες του ήλιου να μπορούν να φτάσουν σε όλα τα μέρη του δέντρου.

Πόσο μεγάλο είναι το δέντρο

Το μέγεθος του δέντρου σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με το πώς συντηρείτε το δέντρο, αλλά έπρεπε να το χωρίσω σε δύο κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά δέντρα απλά δεν θα μεγαλώσουν πολύ, ό,τι κι αν κάνετε. Δεν μπορείτε να περιμένετε από μια μικρή ελιά να παράγει τόσους καρπούς όσο δύο φορές περισσότερα γιγάντια δέντρα. Παρόλο που μπορεί να συμβούν και αυτές οι καταστάσεις, δεν είναι πολύ συχνά. Μερικές φορές, αν το δέντρο είναι πολύ μεγάλο και θαμνώδες, δεν θα μπορείτε να μαζέψετε με το χέρι όλες τις ελιές από αυτό, παρόλο που θα το παράγει. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για τη συγκομιδή της ελιάς για να μαζέψουν όλα όσα έχει μεγαλώσει το δέντρο.

Πόσο καιρό παράγουν καρπούς οι ελιές;

Σας έδωσα την απάντηση για το πόσους καρπούς μπορείτε να περιμένετε από μια μέση ελιά. Επίσης, υπάρχει μια ακόμη ερώτηση που έκανα συνέχεια όταν ξεκινούσα, και είναι “Πόσο καιρό παράγουν καρπούς οι ελιές;”. Δεν ήθελα να φυτέψω κάτι που θα δίνει καρπούς μόνο για 15-20 χρόνια. Τα ελαιόδεντρα μπορούν να παράγουν καρπούς ακόμα κι αν είναι μερικών χιλιάδων ετών. Εάν το δέντρο συντηρηθεί καλά, θα καρποφορήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Άρα, δεν υπάρχει χρονικό όριο, εφόσον το φροντίζεις, και όσο είναι υγιές, θα έχει κάποιους καρπούς. Φυσικά, καθώς το δέντρο γίνεται εξαιρετικά γερασμένο, δεν μπορείτε να περιμένετε να συγκομίζονται οι ίδιες ποσότητες καρπών κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ελιών που θα συγκομιστούν θα μειωθεί, αλλά το δέντρο θα τις παράγει συνεχώς.

Συμπέρασμα

Αφού διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να δείτε πόσοι διαφορετικοί παράγοντες υπάρχουν και όλοι αυτοί επηρεάζουν την παραγωγή καρπού της ελιάς. Ακόμα χειρότερα, είναι διαφορετικά κάθε χρόνο. Δεν είχα ποτέ δύο ίδια χρόνια όταν ήρθε η συγκομιδή της ελιάς. Μερικές φορές παίρνω 15 κιλά καρπού ανά ελιά, ενώ μια άλλη χρονιά, θα μπορούσα να μαζέψω περισσότερα από 30 κιλά καρπού ανά δέντρο κατά μέσο όρο.

Εάν συγκομίσετε μεταξύ 10 και 70 κιλών ελιών ανά δέντρο, νομίζω ότι θα πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με την απόδοση. Φυσικά, αν υπερβεί αυτούς τους αριθμούς, ακόμα καλύτερα, αυτό σημαίνει απλώς ότι είστε πάνω από το μέσο όρο και ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά στην καλλιέργεια ελιών.

Πηγή: www.oliveknowledge.com