Αποστολή δενδρυλλίων ελιάς σε όλη την Ελλάδα

Στα Φυτώρια Ελιάς Βερτούδος θα βρείτε την καλύτερη ποικιλία Κορωνέικης ελιάς στις καλύτερες τιμές. Αποστολή δενδρυλλίων ελιάς σε όλη την Ελλάδα.

Παραγγελία
1

Πώς να μαζέψετε ελιές με το χέρι

Πώς να μαζέψετε ελιές με το χέρι – ΟΔΗΓΟΣ

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και μηχανήματα για τη συγκομιδή της ελιάς, το μάζεμα ελιών με το χέρι εξακολουθεί να είναι δημοφιλές σε ορισμένες περιοχές, ειδικά σε αυτές με εξαιρετικά παλιά ελαιόδεντρα που απαιτούν πολύ προσεκτική συγκομιδή. Σήμερα, θα σας δείξω πώς να μαζεύετε σωστά τις ελιές με το χέρι, τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε και μερικές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Για να μαζέψετε ελιές με το χέρι, θα χρειαστείτε μια ποδιά και σκάλες για να τις ανεβείτε. Επίσης, θα χρειαστείτε έναν κουβά ή πλαστικό δοχείο για να μαζέψετε τις ελιές μόλις γεμίσει η ποδιά σας. Τώρα, μαζέψτε ελιές από το δέντρο και βάλτε τις στην ποδιά. Όταν η ποδιά γεμίσει, ξεφορτώστε την σε πλαστικά δοχεία ή σε έναν κουβά. Θα ήταν επίσης ωραίο να τοποθετούσατε ένα δίχτυ/παγίδα κάτω από το δέντρο. Με αυτόν τον τρόπο, αν πέσουν οι ελιές από το χέρι σας, θα πέσουν στο δίχτυ, αντί στο έδαφος.

Το μάζεμα ελιών με το χέρι είναι ο πιο αργός τρόπος για να μαζέψετε ελιές, γι’ αυτό φροντίστε να μάθετε και άλλους τρόπους συγκομιδής της ελιάς. Ωστόσο, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας δείξω πώς να μαζεύετε ελιές με το χέρι, ενώ θα παραμένω όσο το δυνατόν πιο σύντομος.

1. Ξεκινήστε τοποθετώντας ένα δίχτυ συγκομιδής κάτω από το δέντρο

Προτείνω πάντα πριν μαζέψετε ελιές να τοποθετείτε ένα δίχτυ συγκομιδής κάτω από το δέντρο. Το δίχτυ συγκομιδής της ελιάς θα μαζέψει όλες τις ελιές που πέφτουν από το δέντρο ή από τα χέρια σας. Χωρίς τη συγκομιδή διχτυών, όλες οι ελιές θα πέσουν στο έδαφος, το οποίο είναι γεμάτο χώμα, λάσπη, κακάματα και πολλά άλλα. Επίσης, είναι δύσκολη δουλειά να μαζεύεις ελιές από το έδαφος γιατί είτε πρέπει να είσαι λυγισμένος είτε να γονατίσεις.

2. Δέστε μια ποδιά γύρω σας

Αφού τοποθετήσετε ένα δίχτυ, ήρθε η ώρα να δέσετε μια ποδιά γύρω σας. Βεβαιωθείτε ότι η ποδιά έχει μεγαλύτερη τσέπη. Όσες ελιές μαζέψεις με το χέρι, πρέπει να τις βάλεις μέσα σε αυτή την ποδιά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κουβάδες, αλλά είναι δύσκολο να κουβαλάς συνεχώς έναν κουβά. Κατά τη γνώμη μου, το να έχεις μια ποδιά δεμένη γύρω σου είναι ένας πολύ καλύτερος και ευκολότερος τρόπος. Κάθε φορά που η ποδιά γεμίζει με ελιές, ξεφορτώνετε την σε κάποιο πλαστικό δοχείο, μια τσάντα ή έναν κουβά στον οποίο θα μεταφέρετε τις ελιές από το αγρόκτημα. Ενώ βρίσκεστε στο έδαφος, μπορείτε ακόμη και να αποθηκεύσετε ελιές απευθείας στα δοχεία, αλλά μόλις σκαρφαλώσετε στο δέντρο, θα είναι δύσκολο αν δεν χρησιμοποιήσετε ποδιά.

3. Ξεκινήστε να μαζεύετε ελιές που μπορείτε να φτάσετε από το έδαφος

Για να κάνετε αυτή τη μέθοδο όσο το δυνατόν πιο γρήγορη, θα πρέπει πρώτα να μαζέψετε ελιές από τα κλαδιά που έχετε πρόσβαση από το έδαφος (χωρίς να χρησιμοποιήσετε σκάλες). Πηγαίνετε γύρω από το δέντρο και μαζέψτε όσες περισσότερες ελιές μπορείτε. Το κάνω ως εξής:

  • Κρατάω ένα κλαδί με το ένα χέρι
  • Με το άλλο χέρι βγάζω τις ελιές και τις αποθηκεύω μέσα στην ποδιά

Μερικές φορές θα πρέπει να τραβήξετε μερικά κλαδιά με το άλλο σας χέρι για να τα κάνετε πιο κοντά σας, και είναι απολύτως εντάξει. Προσέξτε μόνο να μην σπάσετε το κλαδί και καταστραφεί το δέντρο.

4. Ανεβείτε στις σκάλες για να φτάσετε στην κορυφή του δέντρου

Mαζεύετε ό,τι είναι προσβάσιμο από το έδαφος, θα πρέπει στη συνέχεια να πάρετε σκάλες και να ανεβείτε σε αυτές για να φτάσετε όλες τις ελιές σε υψηλότερα κλαδιά. Ξεκινήστε από τη μία πλευρά και μετακινηθείτε σταδιακά γύρω από το δέντρο για να μαζέψετε τα πάντα. Φροντίστε να μην παραλείψετε καμία περιοχή, πρέπει να είστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να μείνουν ελιές κρεμασμένες στο δέντρο. Θα ήταν κρίμα.

5. Συλλέξτε όλες τις ελιές από το δίχτυ

Όταν μαζέψετε με επιτυχία όλες τις ελιές από το δέντρο, θα πρέπει στη συνέχεια να τυλίγετε αργά το δίχτυ στη μία πλευρά, έτσι ώστε όλες οι ελιές από το δίχτυ να καταλήγουν εκεί. Στη συνέχεια, μπορείτε να μαζέψετε αυτές τις ελιές, κατά προτίμηση απευθείας στα πλαστικά δοχεία όπου θα αποθηκευτούν οι ελιές μέχρι το μέρος της επεξεργασίας.

Τώρα, απλώς κάντε όλα αυτά τα βήματα σε άλλες ελιές που θέλετε να μαζέψετε επίσης. Και, αυτό είναι.

Συμπέρασμα

Παρόλο που προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο κάποιος θα επιλέξει να μαζέψει ελιές με το χέρι όταν υπάρχουν τόσα πολλά φθηνά εργαλεία, όπως οι τσουγκράνες συγκομιδής, που μπορούν να σας βοηθήσουν να μαζέψετε τις ελιές πιο γρήγορα και πιο διεξοδικά. Ο μόνος λόγος είναι εάν έχετε μερικά αιωνόβια ελαιόδεντρα που απαιτούν προσοχή – το μάζεμα με το χέρι είναι η λιγότερο επεμβατική μέθοδος.

Πηγη: www.oliveknowledge.com