Αποστολή δενδρυλλίων ελιάς σε όλη την Ελλάδα

Στα Φυτώρια Ελιάς Βερτούδος θα βρείτε την καλύτερη ποικιλία Κορωνέικης ελιάς στις καλύτερες τιμές. Αποστολή δενδρυλλίων ελιάς σε όλη την Ελλάδα.

Παραγγελία
1

Συμβουλές για τη φροντίδα της ελιάς

Τέσσερα ζητήματα που αφορούν τη φροντίδα της ελιάς αυτή την περίοδο θέτει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, δίνοντας οδηγίες για τη φροντίδα των δέντρων.

Καρκίνωση
Το βασικό σύμπτωμα της καρκίνωση είναι τα εξογκώματα στα κλαδιά, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα. Όταν επικρατεί υγρός καιρός το βακτήριο μεταφέρεται με το νερό από τα καρκινώματα σε ανοικτές πληγές και μολύνει άλλα μέρη του δέντρου ή γειτονικά δέντρα. Σε έντονες προσβολές προκαλεί ξήρανση και εξασθένηση των δέντρων, με την κορωνέικη (ψιλολιά) να είναι η πιο ευπαθής. Για την αντιμετώπισή της συστήνεται κλάδεμα με ξηρό καιρό και αποφυγή τραυματισμών του φλοιού των κλάδων. Συστήνεται επίσης προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά από κλάδεμα, ανοιξιάτικο παγετό ή χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στις υγρές περιοχές.

Καπνιά και λειχήνες
Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών εντόμων. Είναι το μαύρο στρώμα που καλύπτει κλαδιά, βλαστούς και φύλλα. Οι λειχήνες είναι στρώμα κιτρινοπράσινου χρώματος που αναπτύσσεται κυρίως στους κορμούς και στους βραχίονες αλλά και στα κλαδιά.  Για την αντιμετώπισή τους συστήνεται κλάδεμα ώστε να υπάρχει καλός αερισμ΄ςο και φωτισμός. Κατά τη χειμερινή περίοδο συστήνεται ψέκασμα με χαλκούχα σκευάσματα που δρουν προστατευτικά για την καπνιά και συμβάλλουν στην αποκόλληση των λειχήνων.

Ξυλοφάγα έντομα (σκολύτες)
Αυξημένη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα των μικροσκοπικών σκαθαριών. Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση κλαδιών ή καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία.  Συστήνεται καλό κλάδεμα, κατάλληλη άρδευση και λίπανση.