ΥΠΕΡΠΥΚΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗΣ ΕΛΙΑΣ
Φυτώρια Ελιάς Βερτούδος
ΥΠΕΡΠΥΚΝΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗΣ ΕΛΙΑΣ
Το Σύστημα Υπέρπυκνης Γραμμικής Καλλιέργειας της Κορωνέικης Ελιάς είναι ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται στις πυκνές φυτεύσεις, με έμφαση στη γραμμική φύτευση και πλήρη εκμηχάνιση. Ξεκίνησε από την Ισπανία αρχικά και επεκτάθηκε γρήγορα και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες η εγκατάσταση νέων & προ-υπαρχόντων ποικιλιών στη πυκνή φύτευση. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς για τις πυκνές και τις γραμμικές φυτεύσεις είναι η ποικιλία Arbequina και η Κορωνέικη.
Οι υπέρπυκνες καλλιέργειες ελιάς στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια ενώ η μηχανική συγκομιδή την τελευταία πενταετία. Τα δενδρύλλια ελιάς στις υπέρπυκνες καλλιέργειες προέρχονται από τα φυλλοβόλα μοσχεύματα επιλεγμένης Κρητικής κορωνέικης ελιάς που παράγονται στο φυτώριο μας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με υδρονέφωση. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 4 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 1,5 μέτρο μεταξύ των φυτών, δηλαδή περίπου 150 φυτά / στρέμμα.
Η ηλικία των δενδρυλλίων μπορεί να είναι από 9 έως 18 μηνών μονόκλωνα και φυτεμένα σε γλαστράκια ή σακούλες. Το ύψος των δενδρυλλίων κυμαίνεται από 30-40εκ. έως 120εκ. ανάλογα με την ηλικία. Με τις νέες ποικιλίες και υβρίδια, το θερμοκρασιακό εύρος που μπορούν να εγκατασταθούν είναι υψηλό, ακόμα και σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.
Η καλλιέργεια απαιτεί μεταλλική υποστήριξη η οποία χρησιμεύει και για την στήριξη του αρδευτικού και για την επίτευξη του καλού σχήματος κατά την ανάπτυξη των δενδρυλλίων. Η άρδευση γίνεται σε σταγόνες.
Τα Φυτώρια Ελιάς Βερτούδος έχουν ξεκινήσει πειραματική γραμμική καλλιέργεια δενδρυλλίων επιλεγμένης Κρητικής κορωνέικης ελιάς στα Καλέσια Ηρακλείου Κρήτης. Σε μια έκταση 58 στρεμμάτων έχουν φυτευτεί περίπου 9500 δενδρύλλια κρητικής κορωνέικης ποικιλίας ελιάς. Η φύτευση έγινε με κατεύθυνση Βορά-Νότου για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερου φωτισμού του ελαιώνα, υψηλότερη παραγωγή και λιγότερες προσβολές από ασθένειες. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας γίνεται λίπανση με σύνθετο λίπασμα 1 φορά το χρόνο, ψεκάσματα για πυρηνοτρήτη και δάκο με ένα εντομοκτόνο. Αν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης επιτυγχάνουμε παραγωγή κάθε χρόνο.
Πρώτη παραγωγή θα πάρουμε από το 2ο έτος από την φύτευση τους, αλλά η πρώτη μηχανική συγκομιδή μπορεί να γίνει και στο 3ο. Επίσης η παραγωγή αυξάνεται ετήσια ως τον 7ο χρόνο. Η απόδοση του σε πλήρη παραγωγή κυμαίνεται από 250 έως 500 κιλά λάδι / στρέμμα. Η ανανέωση της φυτείας γίνεται με καρατόμηση κάθε 18 χρόνια.
Πλεονεκτήματα
- αύξηση παραγωγής (έως 500 kgr ελαιολάδου / στρέμμα)
- μείωση του κόστους συγκομιδής λόγω εκμηχάνισης
- καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου
- συγκομιδή στο κατάλληλο στάδιο και χρόνο ανεξάρτητα από τη δυνατότητα εύρεσης εργατών
- ταχύτητα συγκομιδής με τα σύγχρονα μηχανήματα για παραγωγή αγουρέλαιου
- δεν χρησιμοποιούνται σάκοι αποθήκευσης του ελαιοκάρπου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σαπισμάτων
- γρήγορη και άμεση είσοδο στην παραγωγή
- γρήγορη απόσβεση του κόστος εγκατάστασης και συντήρησης
- μεγαλύτερη αξιοποίηση της έκτασης των μικρών αγροτεμαχίων στην Ελλάδα